nano, ncurses, terminfo

我個人好憎VI, 一直有用 pine 跟黎個 pico editor, 可惜佢唔係GPL, 好多linux dist都無跟. 我都慣左自己compile黎用. 後來發現GNU取代品nano後, 正! .  arm linux都用到, 爽.

但我最初整出黎有error

Error opening terminal:vt102(或者 unknown)

有人教喺PC linux度copy /share/terminfo D file出黎, set 返enviromnet TERMINFO=<path>, 但睇清楚D, 原來呢樣野叫term database,  ncurses make install會gen埋出黎! copy PC file唔一定得, binary 無保證compatible. 似乎我上次整時都係就咁copy 啲lib出黎用, 無make install.

我個build command

./configure –host=arm-linux –prefix=/home/kccheng/OK6410/armroot –with-shared

make

_

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s


%d 位部落客按了讚: